Home » Blog » Wat is een trapsysteem voor een indoor fiets?

Wat is een trapsysteem voor een indoor fiets?

Trapsysteem indoor bike

Wanneer je op een “gewone” fiets rijdt stoppen de pedalen met draaien wanneer je stopt met trappen. Het is goed om te weten dat dit bij een indoor fiets vaak niet het geval is. Net als bij een fixed gear fiets, ook wel een fixie of single speed bike genoemd, draaien de trappers door wanneer je stopt met trappen. Doe je voor het eerst mee met een indoor cycling les dan wordt je hier vaak voor gewaarschuwd. Ook wordt er verteld hoe je dan veilig kan stoppen met fietsen. Je hebt op indoor fietsen een vrijloop trapsysteem of een doortrapsysteem. In deze blog vind je een uitleg van de verschillende trapsystemen en een veilige manier om te stoppen met fietsen.

Uitleg van het vrijloop trapsysteem

De meeste indoor fietsen hebben een doortrapsysteem. Er zijn echter ook indoor fietsen met een vrijloop trapsysteem. Dit trapsysteem is hetzelfde als het trapsysteem op een gewone fiets. Stop je met trappen? Dan stoppen de pedalen met draaien. Het vrijloop trapsysteem is het meest veilige trapsysteem voor een indoor fiets. Dit is ook de reden dat veel van de nieuwere indoor fietsen die op de markt worden gebracht een vrijloop trapsysteem hebben. Verder is dit trapsysteem de favoriet van onder andere wielrenners. Wielrenners willen graag dat het fietsen op een indoor fiets in de buurt komt van het fietsen op een racefiets.

Doortrapsysteem: Een uitleg

De meeste indoor fietsen die nu verkrijgbaar zijn hebben een doortrapsysteem. Wanneer je stopt met trappen blijven de trappers nog even doordraaien. Probeer je met alle macht je benen stil te houden? Dan kan je gelanceerd worden vanaf je indoor fiets. Het is daarom een stuk beter om geen kracht meer te leveren vanuit je benen en je benen rustig mee te laten draaien totdat ze stil staan. Wil je dat je benen niet meer ronddraaien? Dan kan je gebruik maken van de rem of noodstop. Wanneer je deze indrukt stoppen de pedalen meteen met draaien. Het doortrapsysteem heeft ook meerdere voordelen. Zo moet je steeds blijven trappen waardoor je blijft bewegen. Met een vrijloop systeem zou je je benen veel vaker stil hebben hangen.

nv-author-image

Indoorfiets.nl vergelijkt, bekijkt en geeft informatie over fitness fietsen, sprinter fietsen en indoor cycling bikes. Veel mensen zouden dit als "Spinning" of "Spinningfiets" betitelen. Dit is echter een geregistreerd merk, waardoor het op deze website 'gewoon' in het Nederlands indoor fiets heet! ☺️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *